duminică, 23 ianuarie 2011

Surprinsi de asteptarile lui Dumnezeu

Adolescența timpurie (12-18 ani) este vârsta marilor întrebări existențiale şi teologice: Cine sunt? De unde vin? Încotro mă îndrept? De ce merg la biserică? De ce se botează credincioşii? etc.

În faţa acestor întrebări, factorii educaţionali (familia, biserica, şcoala) sunt ,,datori” să răspundă, însă în multe situații trebuie să facă mai mult decât să răspundă, trebuie şi să formuleze întrebarea. Nu-i aşa adolescenţilor / tinerilor, că aveți întrebări în minte dar nu ştiţi cum să le puneţi?, mai ales cînd staţi în faţa unor profesori sau oameni mai învăţaţi. Preferaţi mai bine să nu întrebaţi sub pretext că „vă e ruşine”? Acesta e motivul pentru care vă răspundem la unele întrebări fără să ni le fi pus, deoarece ştim că sunt în mintea fiecărui tânăr credincios sau care a început să frecventeze o biserică.

O întrebare des întâlnită este aceasta: Ce aşteptări are Dumenzeu de la mine? Înţeleg că Biblia este Cuvântul Lui revelat special, dar până să citesc toată Biblia … ce trebuie să fac? Isus a ştiut greutatea, celor din vremea Lui (și a noastră), de a reţine toată legea Vechiului Testament şi a o împlini în amănunt, aşa că a făcut o sinteză şi a spus ce e mai important:

Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău… Şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi (Matei 22:37.39).

Astfel a sintetizat Isus tot Vechiul Testament cand a spus: În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Proorocii (v. 40).[1] Generic, porunca aceasta este numită MAREA PORUNCĂ. Alături de aceasta mai este un alt text esenţial spus de Isus înainte să se înalţe la cer:

Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit… (Matei 28: 19-20).

Această poruncă este numită MAREA TRIMITERE. Deci, între aceste două porunci trebuie să ne aşezăm viaţa de acum din tinereţe, adică de la vârsta în care putem gândi abstract (după 12 ani), putem gândi dincolo de obiectele văzute, pe cele nevăzute, iar lucrurile spirituale ţin de lumea nevăzută. Deci, nu e greu să ști ce așteaptă Dumnezeu să faci, nu-i așa? El așteaptă să-L iubești pe El și apoi pe cei de aproape. Și totuși ne întrebăm și noi ca acel om al Legii din pilda samariteanului: Și cine este aproapele meu? Răspunsul nu e greu: aproapele este orice om pe care îl întâlnești vreodată. Numai că acel om nu este oricine. El poate fi din altă localitate, poate vorbește altă limbă, are alte obiceiuri, altă religie etc. Aici intervine greutatea cea mare. Considerăm că Dumnezeu este ușor de iubit, dar aproapele… cam greu.

Îmi amintesc că eram în clasele gimnaziale și erau câte trei clase de același nivel, din care una era maghiară. Nu vă spun cât de mult îi înjoseam pe acești colegi. Le ziceam în toate felurile: unguri bunguri, bozgori, hodioro-bodioro etc. și bineînțeles că ne consideram mai deștepți ca ei și întotdeauna aveam prioritate la toate. Părinții unei colege maghiare chiar au refuzat să o lase la clasa maghiară și au insistat să fie într-o clasă de români sub pretext că învață mai bine limba română, dar era clar că aveau în gând această discriminare de care căutau să o ferească.

Nu știu de unde aveam tiparul acesta de gândire separatist, dar a ținut destul de mult, până când într-o vară, în timpul facultății, am mers într-o tabără de lideri creștini unde erau o mulțime de naționalități: români, maghiari, rromi, moldoveni, americani, englezi etc. În acest grup erau și patru băieți maghiari care cântau cântări creștine, pe patru voci, în limba maghiară. Nu-mi venea să cred că limba maghiară sună așa de bine. În contextul acela m-am eliberat de prejudecățile etnice și de atunci nu am mai avut probleme să accept oameni de altă naționalitate la noi în țară. Mai târziu am aflat că sunt chiar multe naționalități care locuiesc pe teritoriul țării noastre: ucrainieni, lipoveni, rromi, moldoveni, evrei, iar în Dobrogea locuiesc un număr însemnat de turci și tătari, care, pe lângă că vorbesc altă limbă și au alte obiceiuri, au și altă religie, sunt musulmani.

Pentru a vedea în ce ritm se extinde religia musulmană pe glob vezi pe YouTube Muslim Demographics. De asemenea, pentru a vedea câteva informații despre turcii și tătarii din Dobrogea, vezi Power-Point-ul Turcii musulmani din Dobrogea. Acest ultim document s-a născut pe cand studiam despre islam (religia musulmanilor) la Centrul Român de Studii Transculturale (CRST- vezi și www.crst-ct.ro), unde aveam doi colegi, foști musulmani, din Medgidia.

Interesant cum Dumnezeu a creat context pentru generația noastră să împlinească MARILE LUI PORUNCI deschizând posibilități de cunoaștere și comunicare cu toate națiunile lumii (vezi și Calendarul de rugăciune pentru națiuni de pe www.misiune.ro).

Acum ne-ntrebăm nu ce așteaptă Dumnezeu de la noi ci ce facem cu așteptările Lui?



[1] Pe lângă acest text esenţializat din Biblie, am mai putea menţiona şi Cele 10 porunci (Exodul 20), Psalmul 15 sau Cel neprihănit (sau drept) va trăi prin credinţa lui (Habacuc 2:4).


Sas Tobias si Adina

vineri, 14 ianuarie 2011

Invitatie

Sunteti invitati sa luati parte la serviciile de evanghelizare care se vor organiza in perioada 23-30.01.2011 incepand cu orele 18:00 conform programului de mai jos:

Duminica 23.01.2011:
Predica: David Ionatan - Cluj-Napoca
Cantare: Surorile Onofrei - Suceava

Luni 24.01.2011:
Predica: Simion Bumbar - Sighetul Marmatiei
Cantare: Grup Elim Harmony - Timisoara

Marti 25.01.2011:
Predica: Victor Campean - Bistrita Nasaud
Cantare: Ioan Timofte - Bistrita Nasaud

Miercuri 26.01.2011:
Predica: Romi Mocanu - Dej
Cantare: Cor - Targu Lapus

Joi 27.01.2011:
Predica: Nelu Muresan - Turda
Cantare: Catalin si Ramona Lup

Vineri 28.01.2011:
Predica: Virgil Neagu - Suceava
Cantare: Grup Raze de lumina

Sambata 29.01.2011:
Predica: Petrica Vrabioru - Suceava
Cantare: Grup - Hateg

Duminica 30.01.2011:
Predica: Petrica Vrabioru - Suceava
Cantare: Grup - Hateg


"Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica."
Ioan 3:16

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Ce ai face diferit in 2010?

Ce ai face diferit in 2010 daca ai putea trai inca o data acest an? Aceasta intrebare le-am oferit-o celor din grupul in care slujesc. Fiecare avea dreptul la un singur raspuns si nici o persoana nu trebuia sa repete unul din raspunsurile deja oferite. Iata cateva din cele mai interesante raspunsuri:

  • M-as ruga mai mult

  • M-aş încrede mai mult în Dumnezeu

  • M-aş apropia mai mult de Dumnezeu

  • As citi Biblia mai mult

  • Nu as mai intarzia la adunare

  • As investi mai mult in lucrurile spirituale decat in cele materiale

  • As merge mai mult in misiune in Oltenia

  • As iubi mai mult

  • As studia mai mult muzica pentru a-L putea lauda pe Dumnezeu mai bine

  • As petrece mai mult timp in familie

  • As asculta mai mult de parinti

Observand ca toti dintre noi am avut lucruri pe care ori nu le-am facut deloc ori le-am facut „de mantuiala” mi-a venit in minte versetul:

Matei 3:10

Iată că securea a şi fost înfiptă la rădăcina pomilor: deci, orice pom, care nu face rod bun, va fi tăiat şi aruncat în foc.

Ne-am intrebat daca nu cumva in dreptul nostru securea a fost deja infipta pentru a fi taiati. Daca deja a fost infipta inseamna ca prima lovitura a fost data. Am hotarat sa cerem mila ca securea sa fie ridicata dar nu pentru o a doua lovitura ci ca sa ni se dea sansa unei rodiri vrednice, de calitate. Am avut parte de clipe de har in care am inteles ca ce nu am putut face bine in 2010 e necesar sa facem excelent in 2011.

Stiti ce am mai inteles? Ca pe Dumnezeu il intereseaza caracterul nostru mai degraba decat jertfele. Ca poezia sau predica din fata sunt zero daca in spate e cearta, invidie si ura. Ca putea Domnul sa zica: „daca iti aduci jerfa la altar si iti amintesti ca ai ceva cu fratele tau, adu-o repede, impacheteaz-o frumos si du-te apoi si te impaca cu el.” Insa, dupa cum stiti, versetul din Biblie denota exact contrariul.

Stiti ce imi doresc in 2011?

  • Sa ne inghesuim mai putin in fata la predici, cantari, poezii si alte lucruri de acestea si sa fim mai mult prezenti la lucrurile care nu se vad: vizitele la orfani si vaduve, taiat lemne la batrani, ajutorarea saracilor.
  • Sa petrecem mai putin timp, chiar deloc, pe messenger si facebook si mai mult timp in genunchi in camaruta unde nu te vad prietenii instant ci te vede Dumnezeu.

  • Sa platim mai putin sms-urile si convorbirile mobile si sa dam mai multi bani celor in nevoie.

  • Sa ne plangem mai putin de ce nu avem si sa ne bucuram mai mult de ce avem

  • Sa avem pe Isus in casa si bradul afara si nu invers; sa avem inimile impodobite cu multumire, bucurie si iubire si nu casele cu beculete. Sa avem sarbatori cu Sarbatoritul in ele!

  • Sa nu ne mai plangem de plictiseala din Biserica ci sa ne plangem de slaba noastra partasie cu Tatal.


Si in loc de „La multi ani” sa ne dorim: „La mai multa pocainta....”



Cristian Boariu - Resurse Crestine

marți, 4 ianuarie 2011

La inceput...

"La inceput Dumnezeu..." asa incepe Biblia si asa imi doresc si noi sa incepem noul an.

A trecut si Craciunul, am sarbatorit si anul nou, acum ce e de facut? Asteptam urmatoarele sarbatori? Intrarea intr-un nou an arata indurarea Lui Dumnezeu care ne-a mai dat o zi, si inca una si inca 365 de zile de cand am mai sarbatorit ultima data trecerea dintre ani.

Daca sfarsitul de an e vremea bilanturilor, consider ca inceputul de an e vremea in care sa luam noi hotarari, sa ne stabilim obiectivele, sa ne amintim de legamantul fata de Dumnezeu si sa ne dedicam mai mult pentru El si pentru lucrarea Lui.
Nu stiu cate din lucrurile propuse pentru anul trecut s-au implinit, sau mai corect spus ne-am dat toate silintele sa le implinim. Consider ca Dumnezeu si-a facut partea prin "simplul" fapt de a fi in viata si in 2011. Ca sa nu mai amintesc de sanatate, mancare, imbracaminte, familie, adapost, prieteni si multe alte binecuvantari care le luam "din oficiu".
Ce va doresc voua imi doresc si mie, sa sporim in lucrul Domnului, dandu-ne toate silintele, caci ce lucram pentru El aceea si ramane. Si as vrea sa nu fiu "strain" acolo sus ci sa ma intalnesc cu cat mai multi, care am lucrat pentru extinderea imparatiei Lui, cu care m-am luptat sa biruim pe cel rau, pe care i-am indemnat inspre cer, carora le-am intins o mana. Cred ca fiecare vrem asa, important e sa facem ceva in aceasta directie si zic Dumnezeu sa ne ajute la toti.

"...Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin"



Paul O.