vineri, 28 februarie 2014

Meditatia saptamanii! - Adevarul ramane in picioare


Sa presupunem ca aseara intre ora 21-21.30, ai vorbit la telefon cu trei amici despre care stiai ca sunt in aceeasi localitate. Trebuia sa fii impreuna cu ei la acea intalnire speciala, dar asa cum se intampla, cand doresti cel mai mult , atunci nu se poate. Toate convorbirile au decurs normal, insa ceva e putred la mijloc. Cand i-ai intrebat cum e vremea, unul ti-a spus ca ploua, altul ca e cer plin de stele, iar celalalt ca ninge.

Te intreb: pot avea toti trei dreptate in acelasi timp? Ori mint toti trei, ori unul spune adevarul si ceilalti mint. Exista un principiu fundamental al logicii, numit legea noncontradictiei. Astfel ca doua enunturi contradictorii nu pot fi adevarate in acelasi timp. Cunoscutii apologeti, Norman Geisler si Frank Turek redau propunerea lui Avicena, un filosof musulman, pentru cei care neaga aceasta lege: ,, ar trebui batut si ars, pana cand recunoaste ca a fi batut nu este tot una cu a nu fi batut, si a fi ars nu este totuna cu a nu fi ars”( of musulmanii astia).

Ne intereseaza adevarul la locul de munca, in relatiile cu colegii sau cu patronatul, ne intereseaza adevarul in familie, si nu dorim sa fim mintiti de bancherul, sau doctorul pe care ne bizuim. Asteptam ca informatiile pe care le solicitam la un secretariat, ghiseu, sau orice altceva, sa fie adevarate, insa cand vine vorba de adevarul spiritual acceptam tot felul de bazaconii: ,, Toate religiile au dreptate; cine poate stii; totul este relativ, se poate si asa, important este sa te simti bine, etc”.

Iata cateva dintre descrierile pe care autorii mentionati mai sus, le fac cu privire la adevar:

,,Adevarul este descoperit, nu inventat. El exista independent de cunoasterea lui de catre cineva.( Gravitatia a existat si inainte de Newton).

Adevarul este transcultural. Daca ceva este adevarat , este adevarat pentru toti oamenii, (2+2=4 pe toate continentele)

Adevarul este neschimbator chiar daca credintele noastre despre adevar se schimba."

Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Lui nu vor trece. Pentru ca El este Calea, Adevarul, si Viata. Adevarul ramane in picioare.

                                                                                                           Sorin Giurgiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu