sâmbătă, 15 martie 2014

La ce foloseşte cunoaşterea fără înţelepciune?




În prezent, cunoştinţele au mare preţ în lumea afacerilor. În unele cercuri, o diplomă de absolvire a unui program de masterat în administrarea afacerilor este extrem de valoroasă. Atunci când scriem CV-uri, pe lângă „traseul” pe care l-am urmat în cariera profesională, arătăm şi nivelul cunoştinţelor şi al experienţei profesionale pe care le-am dobândit în acest proces. O mare parte din angajaţi o reprezintă aşa-zişii „muncitori specializaţi”, oameni care au informaţiile, priceperea şi pregătirea necesară pentru executarea unor sarcini specifice.

Cunoştinţele însă, îşi au limitele lor. Uneori am auzit spunându-se despre cineva: „Ştie doar atât cât să fie periculos”. Fiind un fan al sportului, cunosc destul de multe despre baseball, baschet, fotbal şi tenis. Aş fi însă un antrenor îngrozitor în oricare din aceste sporturi şi, în ciuda faptului că am multe cunoştinţe despre tenis, am fost mai degrabă mediocru, ca jucător.

Sincer, cred că adesea cunoaşterea este supraestimată. Anul trecut, când am participat la reuniunea absolvenţilor de liceu, am descoperit că unii dintre cei mai deştepţi şi pregătiţi elevi din clasa mea nu au realizat nici un lucru de valoare în viaţă. Personal, cred că lumea nu are nevoie de mai multă cunoaştere, ci de mai multă înţelepciune.

Înţelepciunea, conform dicţionarului, înseamnă “Cunoaşterea a ceea ce este adevărat sau drept, însoţită de o judecată corectă pentru a acţiona”. Una este însă să ai cunoştinţe şi alta să ştii să le aplici cât mai bine în rezolvarea numeroaselor decizii şi probleme complexe cu care te poţi confrunta în fiecare zi. Din această cauză, cred că învăţăturile din cartea Proverbe a Vechiului Testament fac din înţelepciune un subiect atât de important. De fapt, primele nouă capitole din Proverbe vorbesc mai mult despre înţelepciune şi numeroasele ei forme, în timp ce următoarele 22 de capitole arată înţelepciunea în acţiune, în diverse situaţii cu care ne putem întâlni zi de zi. Haideţi să aruncăm o privire asupra unor observaţii despre înţelepciune, din cartea Proverbe.

Înţelepciunea ne conduce spre o viaţă bogată, plină de răsplăţi. Lumea ne face semn cu mâna, încercând să ne ademenească pentru urmărirea unor scopuri greşite. Înţelepciunea ne dă puterea să recunoaştem şi să ne concentrăm asupra unor scopuri cu adevărat importante în viaţă, care ne aduc răsplăţi. “(Înţelepciunea) strigă de pe vârful înălţimilor cetăţii... Lăsaţi prostia, şi veţi trăi, şi umblaţi pe calea priceperii” (Proverbe 9:3,6).

Înţelepciunea vine de la Dumnezeu. Adevărata înţelepciune nu poate fi găsită în cărţile pentru auto-instruire sau la seminarele ţinute de vorbitori celebrii. Ea vine de la Dumnezeu, care a demonstrat-o încă de la începutul istoriei. “Începutul înţelepciunii este frica de Domnul; şi ştiinţa sfinţilor, este priceperea”(Proverbe 9:10).

Înţelepciunea este un bun de mare preţ. În afaceri, ne cheltuim resursele pe multe lucruri, dar înţelepciunea nu poate fi cumpărată cu nici un preţ – este nepreţuită. “Cu cât mai mult face câştigarea înţelepciunii decât a aurului! Cu cât este mai de dorit câştigarea priceperii decât a argintului!” (Proverbe 16:16). “Cine capătă înţelepciune, îşi iubeşte sufletul; cine păstrează priceperea, găseşte fericirea.” (Proverbe 19:8).

Înţelepciunea determină acţiunea şi vorbirea potrivită. Care este răspunsul corect într-o situaţie complexă, critică? Înţelepciunea ne ajută să înţelegem ceea ce este mai bine să facem – şi să spunem – într-o anumită situaţie. “Cine are o inimă înţeleaptă este numit priceput, dar dulceaţa buzelor măreşte ştiinţa” (Proverbe 16:21). “Cine are o inimă înţeleaptă, îşi arată înţelepciunea când vorbeşte şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui” (Proverbe 16:23). “Înţelepciunea face pe om răbdător şi este o cinste pentru el să uite greşelile” (Proverbe 19:11).

Înţelepciunea pavează calea spre succes. Nimeni nu doreşte să aibă eşecuri în viaţă sau în carieră, dar prea adesea aceste lucruri se întâmplă. Dacă vom căuta să câştigăm înţelepciune şi s-o aplicăm cum trebuie, ea ne va proteja de capcanele care pot apărea în viaţa personală şi profesională. “Prin înţelepciune se înalţă o casă şi prin pricepere se întăreşte; prin ştiinţă se umplu cămările ei de toate bunătăţile de preţ şi plăcute” (Proverbe 24:3-4).


                                                                                                             Robert J. Tamasy

sursa: http://fundatie.ciresarii.ro/articole/aprozar/La-ce-foloseste-cunoasterea-fara-intelepciune%3F

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu