sâmbătă, 21 august 2010

Sa citim o carte...

"Aş vrea acum să vă vorbesc despre un prieten foarte special. Până acum abia dacă l-am menţionat deşi adevărul e că fiecare pagină a acestei presupuse cărţi a fost scrisă doar pentru că El m-a ajutat. E acel cineva care te însoţeşte pretutindeni şi care îţi vine în ajutor atunci când ai nevoie. Pare a fi prietenul perfect, nu? Chiar este. Aţi ghicit? Nu încă?

Adevărul e că nici măcar nu ştiu cum să încep. Ce să spun prima dată? De parcă Dumnezeu ar putea fi cuprins în cuvinte! Bunătate. Dreptate. Stâncă tare. Adăpost. Turn de scăpare. Farul din noaptea grea. Dragoste nemăsurată. Vegheator. Mângâietor. Ocrotitor. Medic suprem. Aş putea să continui, dar cred ca ideea e să vă explic, în cuvintele sărace, ce însemnă El pentru mine.

Adevărul e că pentru fiecare dintre noi El s-a descoperit într-un mod aparte. Fiecare dintre cei care au ajuns să-L cunoască, în parte, L-au văzut într-un mod diferit. Avem libertate acum. Libertatea de a gândi, de a avea opinii, de a ne practica religia. Dumnezeu nu e niciuna dintre aceste libertăţi. Din punctul meu de vedere El este libertatea supremă. Nu încerc să mă ascund după perdea. Dar, când e vorba despre credinţă, cred că cel mai bun mod de a o explica este exemplul personal. Nu cred că am fost un exemplu personal foarte bun, din nefericire! Dacă e să privesc în trecut, atâtea alte decizii aş fi putut lua.

Dumnezeu se revelează celor ce îl caută, celor cu inima curată. În adevăr, El poate fi prietenul ideal pentru oricine. El este singur care nu dezamăgeşte, singurul care nu trădează. Cel puţin eu aşa îl percep!

Cuvintele mele nu pot să îl cuprindă. Să îi explice bunătatea nemărginită sau dreptate de necontestat. Sunt diferite concepţii în ziua de azi. Oameni care nu cred ca există şi care cred că orice fel de credinţă într-o forţă supremă este doar pentru cei slabi, pentru cei fără personalitatea. Ce-aş putea să vă spun? El este cel care a inventat prietenia şi unul din motourile acestei scrieri este un citat din Scripturi, rostit chiar de Isus: „nu există dragoste mai mare decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.”

Nu vreau să transform această carte într-o carte despre religii. Cred mai presus de orice că viaţa unora şi altora vorbeşte mai mult decât aş putea eu spune în cuvinte. Priviţi la ei! "

(capitolul El- din cartea "Bucati de viata" - Camelia Sighiartau)


"...Cu sufletul la vedere, Camelia Sighiartau ofera bucati de viata, transcriind framantarile omului si ale tanarului la inceputul unui mileniu care pune sub semnul intrebarii multele din falsele tabieturi, din ipocriziile si convenientele ce, in loc sa uneasca si intareasca tesatura sociala, tulbura, dezbina si instraineaza omul de semeni. Autoarea decelereaza astfel cu seriozitate si maturitate anumite deficiente rezidente in om si inafara sa, propunand cu convingere remediile acestora, - valori umane edificatoare: prietenia, sinceritatea, comunicarea si increderea, - ca un liant sau ca un adeziv pentru inchegarea unei lumi mai bune calitativ."

(din prefata cartii scrisa de Terezia Filip)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu