joi, 2 septembrie 2010

Tribul Maasai

Imi place sa stiu ca Dumnezeu a vrut ca intr-o zi toate natiunile sa ii cante o cantare noua. Vom canta cu totii, in unitate in ciuda diferentelor culturale, a culorii sau a limbii. Cand i-am cunoscut prima data pe maasai am stiut ca mai presus de imbracamintea lor excentrica, de infatisarea stranie si credintele invechite in care traiesc, sunt si ei un popor pentru care a murit Isus. Vreau sa descriu in cateva randuri unele aspecte din cultura lor cu care am venit in contact in Africa, si imi doresc mai mult decat orice sa facem util timpul in care vom citi articolul. Haideti sa lasam putin deoparte rugaciunile noastre egoiste, si sa ne luam un timp astazi in care sa ne rugam pentru acesti oameni uitati de lume intr-un colt al Africii.

Tribul Maasai este cel mai cunoscut trib semi-nomadic din Kenya si Tanzania care traieste pe terenuri aride si semi aride in Rift Valley. Se crede ca au migrat din valea Nilului aducand cu ei turmele lor de vite. Sunt considerati razboinici feroce, temuti de toate celelalte triburi. Ei vorbesc limba masai sau samburu. Populatia estimata a maasailor este de 900 000, din care aproximativ jumatate traiesc in sudul Kenyei. Ii veti recunoaste prin marile orase ale Kenyei imbracati intr-o patura rosie sau albastra in carouri, cu un brau la mijloc in care este nelipsit un cutit, niste sandale decupate dintr-un cauciuc de masina, si un toiag in mana.

In ciuda civilizatiei care se extinde tot mai mult in Kenya, maasaii au reusit sa-si mentina traditiile. Zona pe care ei o populeaza in sudul Kenyei se numeste Maasai Mara, si s-a redus in ultimii ani tot mai mult datorita urbanizarii. Aici ei traiesc in mici sate sub forma circulara. De obicei un sat este ocupat de o singura familie, respectiv casa barbatului in mijloc, si casele nevestelor cu copiii lor fiecare, pe margini. Barbatii sunt cei care trebuie sa construiasca gardul de jur imprejurul micului sat, un gard de spini de salcam ca turmele lor sa fie protejate de lei, iar femeile sunt cele care trebuie sa construiasca casele. Casele sunt facute din iarba, noroi si crengi, iar gemurile sunt foarte mici, sau lipsesc de tot. Cand intri intr-o casa de maasai iti vor trebui cateva momente sa te obisnuiesti cu intunericul, apoi cu fumul deoarece tot ce gasesti inauntru este un foc in mijloc, cu cateva ulcioare pentru mancare, si pe jos doua-trei piei de animale pe care dorm.

Femeile sunt responsabile cu culesul lemnelor pentru foc, ele aduc apa de la mari departari pe cap, ele aduna laptele de la vaci, gatesc, in timp ce barbatii se ocupa cu pastoritul si cu discutiile despre politica interna a tribului.

Animalele sunt sursa lor principala de venit. Maasaii sunt crescatori de vite si capre, economia lor fiind aproape exclusiv bazata pe produsele animale, din care isi iau mancarea : carne, lapte si chiar sange, deoarece unele din ritualurile lor sacre includ consumarea sangelui de vaca. Pentru ei bogatia principala o reprezinta numarul vitelor si a copiilor. Ciudat este ca atunci cand o vaca moare, plang o saptamana, dar cand moare un copil, plang doar o zi.

Ei considera ca Dumnezeu a dat Maasailor ca dar vitele, de aceea au reputatie de razboinici, deoarece de-a lungul anilor s-au razboit cu alte triburi care detineau vite, sub pretextul ca isi cer inapoi ceea ce li se cuvine.

Barbatii maasai au foarte multe ritualuri si ceremonii, cel mai cunoscut fiind dansul lor cu sarituri in aer care dovedeste puterea si agilitatea barbatului razboinic maasai.

Ca un barbat sa se poata casatori se cerea ca el sa fi reusit sa omoare un leu. In mod oficial legea aceasta a incetat, dar in majoritatea triburilor lor inca se practica.

O alta traditie la maasai este ca atunci cand copiii ajung la varsta tineretii li se scot dintii din fata de jos, atat la femei cat si la barbati.

Deasemenea in acest trib se practica circumcizia, atat la barbati cat si la femei, in adolescenta. Guvernul kenyan a incercat sa interzica practica mai ales pentru fete, dar nu au reusit deoarece este strict aparata, in mod ciudat chiar de femeile maasai.

Tineri pentru Misiune au reusit sa castige increderea acestor razboinici si sa intre in Masai Mara, si au inceput acolo diferite lucrari. In aprilie 2006 au deschis o scoala primara unde sunt in jur de 180 de elevi, si multi altii care vor sa se inscrie. Prefera sa isi stie copiii intr-o scoala deschise pe pamanturile lor, in locurile unde pot sa isi pastreze traditiile decat sa ii trimita la oras pentru educatie. Cei din TPM inca mai au nevoie de profesori pentru toti copiii doritori de educatie.

Deasemenea este o clinica acolo, dar din lipsa de personal, ea functioneaza doar ocazional, atunci cand medici calificati vin pentru o perioada acolo in misiune.

Sunt echipe TPM care merg in mod constant in acele locuri, stau in corturi si se implica in diferite lucrari practice de constructie, clinici mobile, evanghelizare, sunt organizate diferite programe de ucenicie pentru noii crestini, programe de educatie in ceea ce priveste iginena si despre prevenire Hiv, virus foarte raspnadit in Africa.

Tineri pentru Misiune este un loc unde poti si tu sa te implici. Sunt nenumarate lucrari prin care poti sa slujesti in Maasai Mara. In primul rand vei sta acolo, in sat cu maasaii, vei vedea modul in care acest trib vechi si-a pastrat traditiile, cum se organizeaza ei, vei manca impreuna cu ei si vei dormi sub cerul plin de stele. Iti place sa dai invatatura, sa ajuti in scoli, sa conduci inchinarea, studii biblice, scoala duminicala, vizite la orfelinate, munca practica, sau orice alt fel de slujire?

Tu poti fii parte in raspandirea Evangheliei pana la marginile pamantului. Vino in misiune, sau sustine in rugaciune misionarii de acolo, si oamenii din acest trib. Si pentru ei a murit Isus...

Laura F.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu